Comunicat de presă – DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI TULCEA

Conform Hotărârii nr. 31 din 22.06.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență a intrat în vigoare de la data de 23.06.2020, ora 0:00 Lista Statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare, astfel:

ZONĂ VERDE :Excepția se aplică persoanelor asimptomatice care sosesc în România din următoarele State: Austria, Bulgaria,Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Estonia, Finlanda, Franta metropolitana (teritoriul european al Frantei) , Germania (cu exceptia districtului Kreis Gutersloh care este zona galbena), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia , Liechtenstein , Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

ZONĂ GALBENĂ (izolare la domiciliu 14 zile/ carantină*) Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională dintr-o țară care nu face parte din lista țărilor exceptate;

*izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresa!

Ieri, 23.06.2020, a fost publicat Ord.M.S nr.113 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/20207 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2.

Conform documentului, pacientii asimptomatici fara modificari biologice, hematologice, radiologice si fara factori de risc se vor externa dupa minim 10 zile de la internare, iar testarea de control se va efectua in ziua 8  de internare.

 

Pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile a perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi mentinuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București.

Spre comunicat []