Declarații comune cu privire la masurile de siguranță publică în contextul minivacanței prilejuită de Ziua Copilului şi sărbătoarea Rusaliilor

Polițiștii tulceni vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de minivacanța de 1 Iunie și Rusalii.

În perioada 1 – 5 iunie 2023, în contextul minivacanței prilejuită de Ziua Copilului şi sărbătoarea Rusaliilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea va mobiliza efective suplimentare, iar polițiștii tulceni vor fi la datorie și vor desfășura activități pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

Începând de astăzi, în fiecare zi, poliţişti de la ordine publică, poliţie rutieră, arme, economic, investigaţii criminale, transporturi și de la alte structuri cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice se vor afla în stradă și în proximitatea locurilor cu un aflux mare de persoane, pentru prevenirea victimizării persoanelor prin diverse infracțiuni, pentru combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor, precum și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Modul de acțiune va fi unul predominant preventiv, însă, dacă vor fi constatate încălcări ale legii, fiecare situație va fi supusă unei evaluări individuale și vor fi luate măsuri în consecință.

Activitățile vor fi desfășurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.

Se va acorda o atenţie deosebită locurilor cu mare fluenţă de public, în care urmează să se desfăşoare manifestări publice, activităţi culturale, sportive, de agrement, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă.

Având în vedere că în această perioadă se înregistrează o intesificare a circulației pe drumurile publice, polițiștii tulceni își vor intensifica eforturile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și pentru a veni în sprijinul conducătorilor auto.

Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii accidentelor de circulație, poliţiştii rutieri vor fi prezenți pe drumurile naționale cât și pe cele județene și comunale, pentru depistarea conducătorilor auto care reprezintă un pericol pe drumurile publice pentru că nu respectă limitele legale de viteză, efectuează depășiri neregulamentare, sau urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise.

În această perioadă, vă recomandăm să manifestați o atenție deosebită în ceea ce privește protecția personală. Dacă planificați să părăsiți locuința, asigurați-vă că ați încuiat ușile și ferestrele.

Având în vedere evenimentele publice din această perioadă, unde se vor forma aglomerări de persoane, vă recomandăm să supravegheați permanent copiii.

Dacă aveți nevoie de ajutor sau sunteți martorii unei fapte antisociale, anunțați cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul pentru apeluri de urgență 112!

Vă dorim o minivacanță plăcută, fără evenimente nedorite!

Jandarmii tulceni, la datorie în minivacanța de 1 iunie și Rusalii
Cu ocazia minivacanței de 1 iunie și Rusalii, jandarmii tulceni vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la toate manifestările ce vor avea loc în spațiul public, în zonele de agrement, la manifestările sportive, dar și la lăcașurile de cult, astfel încât toate evenimentele din această perioadă să se desfășoare în condiții de siguranță.

Mâine, 1 iunie, în Piața Civică din municipiul Tulcea vor avea loc o mulțime de activități: spectacole, ateliere creative, activități educative, distracție, muzică și dans, personaje și povești, dar și multe surprize, iar jandarmii vor fi la datorie, asigurând protecția tuturor participanților și desfășurarea în condiții de siguranță a tuturor manifestărilor dedicate copiilor.
De asemenea, începând cu ora 10:00, vom asigura măsurile de ordine și siguranță publică la Bazilica Paleocreștină din localitatea Niculițel, unde comunitatea romano-catolică îi va sărbători pe Sf. Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, urmând ca în data de 4 iunie, începând cu ora 08:00, credincioșii ortodocși să-i sărbătorească pe cei patru martiri la Mănăstirea Cocoș.

Începând de joi, 2 iunie și până luni, 5 iunie, în Piața Civică din municipiu se va desfășura manifestarea cultural-artistică Family Fest, astfel că jandarmii vor fi prezenți în zona de desfășurare a evenimentului pentru prevenirea evenimentelor nedorite.

Pe stadionul Delta în perioada 1-4 iunie, va avea loc evenimentul aniversar “50 de ani de fotbal – FC Delta Tulcea”. Totodată, duminică, 4 iunie, începând cu ora 16:00, pe stadionul Delta se vor desfășura semifinalele playoff-ului din Liga a IV-a.
Reamintim faptul că este interzisă participarea la astfel de evenimente a persoanelor care se află sub influența băuturilor alcoolice sau au asupra lor băuturi alcoolice, arme de orice fel, materiale explozive, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestora.

Duminică, începând cu ora 17:00, în comunele Greci și Mihail Kogălniceanu, vor avea loc spectacole dedicate zilelor acestor comune, iar jandarmii vă recomandă să nu vă implicați în incidente care ar putea tulbura ordinea și liniștea publică, să acordați o atenție deosebită copiilor și să solicitați sprijinul fie direct, fie prin apelarea numărului pentru apeluri de urgență 112.

Având în vedere că unii cetățeni doresc să-și petreacă aceste zile în aer liber, jandarmii recomandă respectarea prevederilor legale privind desfășurarea activităților de picnic. Nu aprindeți focul în zone neamenajate sau în imediata apropiere a pădurii și nu lăsați în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător.

Jandarmeria Tulcea vă urează zile liniștite, în siguranță!

Măsuri de siguranță adoptate pe perioada minivacanței
Cu ocazia minivacanței prilejuite de Ziua Copilului și Sărbătorii Rusaliilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Delta” al județului Tulcea, transmite cetățenilor un mesaj de siguranță, responsabilitate și prevenție.
Pentru a ne asigura că această minivacanță se va desfășura în siguranță, peste 70 de pompieri militari ce încadrează mijloacele tehnice terestre și navale, vor fi zilnic la datorie , pregătiți să intervină în orice moment în cazul în care apar situații de urgență pe raza județului. Răspunsul zilnic la urgențele medicale va fi asigurat de către 12 paramedici, de la nivelul celor patru subunități, ce încadrează patru autospeciale SMURD.
Pentru a vă bucura de această minivacanță în liniște, este important să fiți precauți și să respectați recomandările noastre.
Având în vedere activitățile organizate cu prilejul zile de 1 iunie, recomandăm părinților să supravegheze copiii în permanență pentru ca aceștia să nu fie expuși riscurilor.
Pentru cei care aleg să își petreacă timpul liber în natură, vă recomandăm să manifestați prudență maximă la prepararea grătarelor , să faceți această activitate numai în locuri special amenajate în acest sens și în zone în care riscul de aprindere a vegetației uscate sau a clădirilor din apropiere să fie cât mai mic.
De asemenea, vă recomandăm să păstrați, în permanență, lângă grătar o găleată cu apă, în cazul în care focul scapă de sub control, iar la finalul activității să nu lăsați jarul nestins.
O altă măsură importantă de care trebuie să țineți cont este referitoare la scăldat.
Vă sfătuim să înotați doar în locuri special amenajate. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri sau în mare. Chiar și cei mai buni înotători pot avea crampe musculare sau pot fi prinși într-un curent de apă. Daca doriți să faceți o plimbare cu barca, nu uitați de vestele de salvare. Acestea vă pot salva viața.
De asemenea, mâine, 1 iunie, începând cu ora 9:30, vom fi prezenți în Piața Tricolorului din municipiu, unde vom organiza o expoziție tehnică. Vom avea autospeciala de stingere, autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime, autospeciala de scafandri și ambulanța SMURD. Așteptăm toți copiii să ni se alăture , să inspecteze autospecialele noastre, și să ne pună întrebări legate de meseria de pompier.
În final, apelul nostru este unul singur. Indiferent unde ați decis să vă petreceți timpul liber, fiți precauți și nu vă puneți viața și bunurile în pericol. Vă dorim să vă petreceți aceste zile în siguranță!

În perioada acestei minivacanțe, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.
Astfel, vor fi realizate în municipiul Tulcea, activități de prevenire a consumului de droguri în comunitate, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, Zilei Internaționale a Copilului și Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe.
Aceste acțiuni preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate, zonele de agrement, evenimentele cu public numeros, în cadrul cărora vor fi organizate puncte de informare și ateliere antidrog.
În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să comunice eficient cu aceștia și să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber.
Tinerii sunt sfătuiți să nu consume alcool în exces sau droguri dacă participă la evenimente cu număr mare de persoane, să evite tentațiile periculoase, să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe și să apeleze la ajutorul apropiaților, pentru rezolvarea acesteia.
Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Consumul unor astfel de substanțe acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.
Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță !