Sedinta de lucru pe tema problemelor din sistemul de sanatate tulcean

Astăzi, la sala de videoconferință a Prefecturii a avut loc o ședință de lucru prezidată de prefectul Marcel Ivanov și subprefectul Nicolae Topoleanu având ca temă identificarea unor soluții optime privind problemele sistemului de sănătate la nivelul județului Tulcea.

 1. Gestionarea situației persoanelor cu dizabilități la nivelul județului Tulcea

Lipsa unor centre multifuncționale necesare persoanelor cu dizabilități pentru tratament și recuperare, socializare, educare și reintegrare, precum și lipsa cadrelor specializate au constituit subiectele din cadrul ședinței la acest punct de pe ordinea de zi.

La nivelul județului sunt înregistrate în plată 8.686 de persoane cu dizabilități, dintre care 3.148 în municipiul Tulcea.

 1. Prevenirea și combaterea consumului de droguri în județul Tulcea

Consumul de droguri, mai ales în rândul tinerilor, este un fenomen real în societatea noastră, iar ritmul de creștere a numărului de consumatori la nivelul județului Tulcea este îngrijorător.

Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Tulcea dezvoltă constant programe de informare, educare și conștientizare în rândul tinerilor, iar numărul celor care au beneficiat de servicii integrate privind combaterea și efectele consumului de droguri în 2020 a fost de 21 de persoane, dintre care 8 minori.

 1. Lipsa medicilor specialiști și a medicilor de familie la nivelul județului Tulcea

Deficitul de medici de familie și medici specialiști pe raza județului Tulcea a fost dezbătută din perspectiva identificării soluțiilor la problemele existente privind atragerea de capital uman necesar în sistemul de sănătate județean.

Astfel, o propunere discutată a fost solicitarea sprijinului primarilor din U.A.T.-uri pentru a acorda facilități logistice medicilor de familie, sprijinindu-i astfel să deschidă puncte de lucru ale cabinetelor medicale în mediul rural.

În ceea ce privește deficitul de medici specialiști, o soluție identificată a fost crearea unor pachete de beneficii, care să fie oferite medicilor rezidenți în anii terminali ai centrelor universitare de profil din regiune, pentru a-i atrage în județ.

În finalul întâlnirii a fost subliniată importanța activităților de asistență medicală preventivă efectuate la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

Participanți:

 • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Lazăr Anca, Director General Adjunct
 • Colegiul Farmaciștilor Tulcea – Călin Valentina, Președinte
 • Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Tulcea – Wagner Mariea, Președinte
 • Direcția de Sănătate Publică Tulcea – Nicolau Mihaela, Director Executiv
 • Casa Județeană de Asigurări de Sănătate – Vasile Eugenia, Președinte
 • Spitalul Județean de Urgență Tulcea – Chircov Elena, Șef Secție ATI
 • Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea – Ali Kilo Salah Eddin, Manager
 • Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială – Brumă Alina, Inspector
 • Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Tulcea – Matei Alina Geanina, Coordonator
 • Asociația de Sprijin a Copiilor și Tinerilor cu Dizabilități Fizice Tulcea – Haralambie Niculina, Președinte și Ulu Maria, reprezentant